Service Service

Tips
voor een heerlijke
boterstol

De lekkerste boterstollen bak je zo. 

Stel je klanten niet teleur: Praktische tips voor een heerlijke boterstol. 

  1. Je kunt van de meeste bloemsoorten stollen maken. Maar een stol gemaakt met een half patent zal na een paar dagen al snel richting een wat kleffe malsheid gaan. Wanneer je gebruik maakt van een top patent bloem, zal de malsheid veel meer “wattig” blijven. Ook zal de stol in de loop van de tijd minder krimpen. Hierdoor eet de stol veel lekkerder weg. Dit komt doordat er In een sterkere bloem niet alleen betere eiwitten zitten, maar ook de kwaliteit van het zetmeel is beter. Hierdoor wordt het vocht beter en langer vast gehouden.

  2. Maak voldoende lang gebruik van de eerste versnelling zodat het vocht optimaal in het deeg wordt opgenomen

  3. Gebruik voor de vulling 100% rozijnen, 20% krenten en 10-15% Muesli Melange. Wassen, wellen en winddroog. Deegtemperatuur is ook temperatuur vulling.

  4. Opgebolde deegstukken goed los laten komen. Te weinig bolrijs geeft een trage narijs en minder mooie ovenwerking.

  5. Aanpunten en snel beginnen met vormen. De punten eerst voorrollen en dan verder uitrollen. Houd de lippen dik.

  6. De spijspil inleggen, met de vingertoppen rechtstandig achter de spijs vastzetten, daarna omgekeerd op de plaat zetten.

  7. Zorg dat de bovenlip iets verder naar vorens steekt als de onderlip, maar let op dat die er niet over valt.

  8. Gebruik 20% Maestro Amandelspys berekend op het deeggewicht.

  9. Baktijd is afhankelijk van deeggewicht 30-40 minuten voor een gewicht van 800-900 gram. Niet teveel vloerwarmte.

  10. Laat de stol eerst ca. 15 minuten uitwasemen wanneer deze uit de oven komt. Daarna bestrijken met geklaarde boter. Na afkoelen overstrooien met fijne kristalsuiker en bestuiven met geprepareerde poedersuiker (Mont Blanc)

  11. Tenslotte een tip voor roterende ovens: onderste lip van de stol licht met Carlo insmeren voorkomt blind bakken. Veel succes.

Voor overige vragen over het maken van boterstollen kun je terecht bij de bakkerijadviseurs van Zeelandia via ons gratis servicenummer 0800-0367. Veel succes met het bakken van stollen.

Maestro Boterstol
Broodverbetermiddel in poedervorm voor boterstollen. Premium kwaliteit. Topproduct!
Maestro Boterstol RBZA
Broodverbetermiddel in poedervorm voor wit/bruin/volkoren vruchtenbrood
Maestro Boterstol ZK
Broodverbetermiddel in poedervorm voor boterstollen. Premium kwaliteit. Topproduct! ZK staat voor Zonder Kleur.
V-Go! Stollenpoeder
Broodverbetermiddel in poedervorm voor wit/tarwe en vruchtenbrood (VEGAN)

Klik hier om stollenfoto's te downloaden

Tips voor een heerlijke boterstol