Kwaliteit en wetgeving Kwaliteit en wetgeving

Wettelijke allergenen

Overzicht van de 14 wettelijke allergene

Overzicht wettelijke allergenen

Overzicht van de 14 wettelijke allergenen zoals opgenomen in bijlage II van Verordening 1169/2011/EG (verstrekking van voedselinformatie aan consumenten) 

  1. Glutenbevattende granen (dit zijn: tarwe, waaronder spelt en khorasantarwe/kamut, rogge, gerst, haver en hybride soorten daarvan)
  2. Schaaldieren
  3. Eieren
  4. Vis
  5. Pinda’s (aardnoten)
  6. Soja
  7. Melk (inclusief lactose)
  8. Noten (dit zijn amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten
  9. Selderij
  10. Mosterd
  11. Sesamzaad
  12. Sulfiet (in concentraties van meer dan 10 mg per kilogram of 10 ml per liter, uitgedrukt als SO2)
  13. Lupine
  14. Weekdieren.

Uitzonderingen

Voor de volgende afgeleiden is het vermelden van allergenen niet nodig. Er is wetenschappelijk bewezen dat ze niet schadelijk zijn voor mensen met een allergie. 

Glutenbevattende granen:

  • glucosestroop op basis van tarwe (inclusief dextrose)
  • maltodextrinen op basis van tarwe
  • glucosestroop op basis van gerst
  • granen die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten

 Vis:

  • visgelatine die wordt gebruikt als drager voor vitamine- of arotenoïdenpreparaten
  • visgelatine of vislijm die wordt gebruikt als klaringsmiddel in bier en wijn

 Soja:

  • volledig geraffineerd(e) sojaolie en -vet
  • natuurlijke gemengde tocoferolen (E306), natuurlijk D-alfa-tocoferol, natuurlijk D-alfa-tocoferolacetaat en natuurlijk D-alfa-tocoferolsuccinaat van soja
  • fytosterolen en fytosterolesters van plantaardige oliën van soja
  • plantenstanolesters geproduceerd uit sterolen van plantaardige oliën van soja

 Melk (inclusief lactose):  

  • wei die wordt gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten
  • lactitol.

 Noten:

  • noten die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten

 

Wettelijke allergenen