Wettelijke allergenen
Wettelijke allergenen
Overzicht van de 14 wettelijke allergene
Overzicht wettelijke allergenen
Overzicht van de 14 wettelijke allergenen zoals opgenomen in bijlage II van Verordening 1169/2011/EG (verstrekking van voedselinformatie aan consumenten)
- Glutenbevattende granen (dit zijn: tarwe, waaronder spelt en khorasantarwe/kamut, rogge, gerst, haver en hybride soorten daarvan)
- Schaaldieren
- Eieren
- Vis
- Pinda’s (aardnoten)
- Soja
- Melk (inclusief lactose)
- Noten (dit zijn amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten
- Selderij
- Mosterd
- Sesamzaad
- Sulfiet (in concentraties van meer dan 10 mg per kilogram of 10 ml per liter, uitgedrukt als SO2)
- Lupine
- Weekdieren.
Uitzonderingen
Voor de volgende afgeleiden is het vermelden van allergenen niet nodig. Er is wetenschappelijk bewezen dat ze niet schadelijk zijn voor mensen met een allergie.
Glutenbevattende granen:
- glucosestroop op basis van tarwe (inclusief dextrose)
- maltodextrinen op basis van tarwe
- glucosestroop op basis van gerst
- granen die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten
Vis:
- visgelatine die wordt gebruikt als drager voor vitamine- of arotenoïdenpreparaten
- visgelatine of vislijm die wordt gebruikt als klaringsmiddel in bier en wijn
Soja:
- volledig geraffineerd(e) sojaolie en -vet
- natuurlijke gemengde tocoferolen (E306), natuurlijk D-alfa-tocoferol, natuurlijk D-alfa-tocoferolacetaat en natuurlijk D-alfa-tocoferolsuccinaat van soja
- fytosterolen en fytosterolesters van plantaardige oliën van soja
- plantenstanolesters geproduceerd uit sterolen van plantaardige oliën van soja
Melk (inclusief lactose):
- wei die wordt gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten
- lactitol.
Noten:
- noten die worden gebruikt voor de vervaardiging van alcoholhoudende distillaten